Een unieke kans om riant op het water te gaan wonen in het buitengebied van Amsterdam. 

Wij bieden de Groningse klipper Bracksand uit 1899 (circa 35*6 meter) aan, in combinatie met de ligplaats aan de Durgerdammerdijk 1008 te Amsterdam.

Het laadruim van de Bracksand is in 2019 geheel verbouwd voor het huisvesten van groepen tijdens tochten, maar kan gemakkelijk getransformeerd worden tot bijvoorbeeld een luxueus woonschip.

 

 

K

Indeling

Vanuit de grote zitkuip aan dek daal je middels een ruime trap af in het voormalige laadruim. Hier valt direct de hoogte (holte) van het schip op, door de ruime keuken en riante woonkamer. Richting het voorschip passeer je 4 ruime slaapkamers met ieder een eigen badkamer. Naar achteren zijn eveneens 4 slaapkamers gesitueerd, met een gedeelde badkamer en toilet.

In de roef is een studio beschikbaar, met een eigen bedstee en badkamer. Onder het voordek is een ruime berging aanwezig voor de zeilgarderobe etc.

K

Omgeving

Aan de overkant van Zeeburg is aan de Durgerdammerdijk nog de rust te vinden, maar het is wel dichtbij de voorzieningen die Amsterdam te bieden heeft. De ligplaats bevindt zich tussen de bekende Landmarkt en het rustieke dorp Durgerdam. Per boot bent u zo in Amsterdam, maar ook zonder bruggen op het IJmeer.

Aan de achterkant kan direct de weilanden in worden gefietst naar Durgerdam en het mooie Waterland. In de directe omgeving liggen diverse schepen met bewoners, die u warm zullen verwelkomen als nieuwe buur.

 

 

K

Techniek

Het onderwaterschip, inclusief vlak, spanten en kimmen, is geheel vervangen door 8mm staal en het staalwerk is grondig aangepakt met hydrojet en sigma verfsysteem.
In 2019 is begonnen met het opnieuw inrichten van het ruim met duurzame materialen en is het degelijk thermisch/akoestisch geïsoleerd met 60mm steenwol (tussen spanten) + 50mm lamellendeken voorzien van aluminiumfolie. Door het ventilatiesysteem met warmteterugwin-unit is er continue verse luchtaanvoer met een beperkte warmtevraag en weinig tot geen condensvorming. Verwarming vindt plaats middels de vloerverwarming met bamboevloer. Dit zorgt voor een warm gevoel aan de voeten en vormt een duurzaam geheel.

De tuigage incl. staand en lopend want en rondhouten is, behalve de hoofdmast en bezaangiek, volledig vervangen. In 2022 is een nieuwe tuiglier geplaatst. Een aanzienlijke zeilgarderobe is aanwezig voor onder meer lange tochten. Het CBB is per april 2023 verlengd tot april 2028. 

K

Geschiedenis van het schip

De Bracksand is in 1899 gebouwd in Hoogezand onder de naam Souza. Het schip heeft dienst gedaan in de Wad- en Sontvaart en voer met name op Denemarken. Als vrachtschip had het een tonnage van 281 ton. In 1974 is het schip onder de naam Bracksand vanuit de vrachtvaart door Van der Werff gekocht en naar originele staat gerestaureerd en getuigd. In 1991 is het schip verkocht en heeft het als dagtochtenschip vanuit Zierikzee gevaren. Sinds 2016 is het in handen van de huidige eigenaar.

K

Ligplaatsmogelijkheden

De ligplaats is aan de Durgerdammerdijk, voorzien van elektra (220v + 380v), isra punt en riolering. De mogelijkheid is aanwezig voor het aansluiten van water en glasvezel. De huur van het Rijk vastgoedbedrijf (gemeente Amsterdam) bedraagt € 9,- per m2 per jaar.

Er kan eventueel bij de ligplaats een steiger/dekschuit van max. 80m2 worden gecreëerd, als onderdeel van de opgang. De vergunning – van de klipper Bracksand op deze ligplaats – is overdraagbaar.

K

Enkele kenmerken van het woonschip

 • Bouwjaar 1899 te Delfzijl
 • Afmetingen 35 x 6 meter
 • Diepgang ongeveer 1,5 meter
 • Volledig gecertificeerd als hotelschip/charterschip, in 2023 verlengd tot 2028
 • Dieselmotor Mercedes 225 pk als voortstuwing
 • Generator Hatz
 • Twee dieseltanks, totaal circa 1800 liter
 • Tractieset
 • Waterpomp Dab, met waterfilter
 • Drinkwatertank circa 5000 liter
 • Vuilwatertank circa 2000 liter
 • Buffervaten Ecoforest 2x 300 liter voor warm water en vloerverwarming, nu verwarmd door krachtige dieselkachel, voorbereid voor aansluiting van een warmtepomp
 • 2 krachtige Victor rioolpompen bestuurd door Homa systeem
 • Vloerverwarming met bamboevloer
 • Keuken semi professioneel, met inductiekookplaat, oven, koelkast en vaatwasser
 • Slaapkamers, 4 met 4 bedden en toilet/badkamer en-suite
 • Slaapkamers, 4 met 2 bedden en gemeenschappelijke toilet en douche op de gang
 • Vele voorbereidingen voor de toekomst, voorbereidingen voor warmtepomp, airconditioning, patrijspoorten, boegschroef installatie, etc.
K

Aanvullende informatie

Over het woonschip hoeft geen overdrachtsbelasting te worden voldaan. Uw notaris kan u hier verder over informeren.

Onze beschrijvingen zijn met de grootste zorg samengesteld, maar hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. Het staat u vrij de afmetingen en gegevens te controleren tijdens een bezichtiging.

Steeds meer gemeenten stellen een zelfbewoningsplicht in voor toekomstige eigenaren. Neem hiervoor contact op met de gemeente of dit voor u als toekomstige eigenaar ook van toepassing is.

Dit woonschip met ligplaats aan de Durgerdammerdijk te Amsterdam staat te koop voor € 890.000,- K.K.