Klipperaak Eben-Haëzer met vaste ligplaats in Utrecht

In het centrum van Utrecht ligt in de historische (Veiling)haven van Utrecht deze mooie klipperaak Eben-Haëzer (1916) afgemeerd.

Het schip is de afgelopen jaren verbouwd naar een historisch (varend) woonschip.

Bent u op zoek naar een comfortabel woonschip met gedeelde loods en overdekte parkeerplaats in het centrum van Utrecht? Kom dan zeker eens kijken in de Veilinghaven.

 

 

K

Indeling

Via het achterdek daalt u af in het onlangs gerestaureerde roefgedeelte, de oude schipperswoning. Hier vindt u diverse met de zeeg meelopende kasten, een toiletruimte en een compact keukenblok met doorgang (voorzien van eenvoudig weg te klappen apparatuur voor tijdens het varen) naar het achteronder waar een slaapkamer is gevestigd. Ideaal als (driepersoons) logeerkamer of kinderkamer waarin ze zich lekker kunnen terugtrekken.

Via een andere trap vanuit de roef passeert u de hal naar de machinekamer en badkamer op weg richting de woonkeuken. Hier treft u een ruime hoekkeuken aan voorzien van origineel Italiaans gasfornuis van J. Corradi met twee elektrische ovens. Ook is er in de keuken een vaatwasser aanwezig. De keuken vormt een open verbinding naar de woonkamer met ingebouwde kastenwand waar gezellig een houtkachel brandt.

Verder naar voren is een tweede ingang met stevige trap gevestigd in een kamer met voldoende bergruimte, via een hal/tussenkamer treft u een ruime masterbedroom onder het voordek. Vanaf het voordek is de berging in het vooronder bereikbaar. Deze is voorzien van de originele bedstee. De ruimte is voor de meer dappere logees, maar daarnaast ideaal voor trossen, kleinere zeilen en overige opslag.

K

Omgeving

De Veilinghaven ligt op loopafstand van de Jaarbeurs, Centraal Station Utrecht en het centrum van Utrecht. Via de Moreelsebrug bent u met nog geen 15 minuten lopen op Mariaplaats. De haven is omgeven door diverse gezellige restaurantjes, U-trechters en voldoende groen voor een wandeling met de hond. Een oase van rust, maar toch in de grote stad.

De auto haal je uit de overdekte parkeergarage en via de diverse uitvalswegen zijn de snelweg A2, A12 en A27 goed bereikbaar. Naast het woonschip is het afmeren van een bijboot/sloep toegestaan om de grachten van Utrecht of de mooie Vecht te verkennen.

K

Geschiedenis van het schip

De Eben Haëzer is in 1916 gebouwd door Smit te Foxhol en in 1950 geklonken verlengd. Het is tot in de jaren 60 van één familie geweest die er voornamelijk turf en later kunstmest mee heeft vervoerd door Nederland. Na deze familie is het in bezit geweest van verschillende eigenaren die er nog enkele jaren bedrijfsmatig mee hebben gevaren, maar daarna elk op hun beurt er steeds meer een varend woonschip van hebben gemaakt. De huidige eigenaren hebben het schip sinds 2008 in bezit en naar het tijdsbeeld uit de jaren 50 gerestaureerd en getuigd. De geschiedenis is bijna volledig terug in kaart gebracht en rijk van oude documenten zoals foto’s, transportlijsten en een dagboek.

 

 

K

Techniek

Het woonschip is goed geïsoleerd waardoor de houtkachel in combinatie met de diesel CV het gemakkelijk warm krijgt. De roef en het achteronder zijn geïsoleerd met pir-isolatieschuim en het ruimgedeelte met steenwol en sinds 2022 pirplaten isolatie op de luikenkappen. De dakramen zijn van meranti en voorzien van dubbelglas. De badkamer en keuken zijn onlangs nog aangepakt en helemaal klaar voor de nieuwe eigenaar. Koken gebeurt op gas (gasflessen in gasbun verwerkt in het mastdek).

De roef is onlangs gerestaureerd naar een historisch tijdsbeeld met met de zeeg meelopende nieuwe ramen plus stormluiken, pir-isolatie en nieuwe intimmering. Hier is ook een toilet aangebracht en een compact keukenblokje, beide met verlaagde vloer. In het achteronder zijn 3 slaapplaatsen gecreëerd.

De eigenaren varen graag met dit schip door Nederland en als het kan, gaat het zeil omhoog. De mast is in 2020 vervangen door een stalen exemplaar, de zeilgarderobe is hierop aangepast en de lieren zijn deskundig onderhouden en de zwaardlieren voorzien van een elektromotor. Ook de stroomhuishouding is erop ingericht om te kunnen varen en recreëren en langere tijd van de wal te zijn.

K

Ligplaatsmogelijkheden

Het woonschip is afgemeerd in een van de historische havens van Utrecht. In de Veilinghaven zijn 14 woonschepen afgemeerd die een verschillend verhaal vertellen over hun bedrijfsmatige verleden in de binnenvaart. Op de passantenplek zijn ook andere historische schepen en het Statenjacht van Utrecht welkom, waaronder deze makelaar die daar wel eens met zijn schip afmeert. De ligplaats kent eeuwigdurend afgekocht erfpacht.

Bij de ligplaats in de Veilinghaven zitten drie bergingen, waarvan twee bergingen op de kade vlakbij het woonschip. De derde, grote berging met zolderruimte bevindt zich in de collectieve gemeenschapsruimte, de loods/het havenpaviljoen van de haven, waarvan de gemeenschappelijke klusruimtes, keuken, toilet en doucheruimte worden gedeeld met de andere scheepsbewoners. Dit is ideaal voor onderhoudswerkzaamheden of het vieren van verjaardagen en partijen. Tot slot komt de plek met 1 overdekte parkeerplaats in de ondergrondse parkeergarage. 

K

Enkele belangrijke kenmerken

 • Bouwjaar 1916 te Foxhol
 • Afmetingen van circa 27,85 x 5,05 meter
 • Diepgang ongeveer 1,00 meter
 • Woonoppervlakte van ongeveer 95 m2
 • BÜSSING hoofdmotor circa 200 pk met een keerkoppeling uit een Sherman tank
 • Bronzen 3 blad scheepsschroef uit 2013
 • Laatste vlakdikterapport uit 2019
 • CVO/CBB geldig tot 27-3-2027
 • Kabola 29 kw CV ketel
 • 500 liter dieseltank en 250 liter dagtank, eenvoudig in elkaar over en weer te pompen
 • Roer in 2009 vervangen naar historisch perspectief
 • 2014 ramen roef met de zeeg aangepast en voorzien van dubbelglas en stormluiken
 • Badkamer in 2022/2023 vervangen
 • Dakramen van Meranti, kozijnen vervangen en voorzien van gehard HR++ in 2023
 • Keuken voorzien van gasfornuis, afzuigkap, twee elektrische ovens en een vaatwasser
 • Badkamer voorzien van inloopdouche, badkamermeubel met vrijdragend toilet en designradiator
 • Stork rioolpomp
 • Vraag gestuurde mechanische afzuiging van Daalderop
 • 35 liter boiler warm water
 • AIS en 2x Sailor marifoon aanwezig
 • Victron multiplus 3000-70
 • Stalen mast in 2020 geplaatst
 • Giek is in 2022 gecontroleerd
 • Bokkenpoten zijn gecontroleerd en 1 vervangen, restant kan eventueel gebruikt worden als fokkenboom
 • Zeilgarderobe aanwezig voorzien van grootzeil, 2x fok en kluiver(s)
 • Lieronderhoud is uitgevoerd door Strikwerda en de zwaardlieren zijn elektrisch
 • Dekzeil is in 2023 vervangen
 • Erfpacht is eeuwigdurend afgekocht
 • De VvE bijdragen voor de parkeergarage en loods zijn in totaal € 81,- per maand

De klipperaak Eben-Haëzer is verkocht .

K

Aanvullende informatie

Over het woonschip hoeft geen overdrachtsbelasting te worden voldaan. Over de erfpacht van de ligplaats dient echter wel overdrachtsbelasting te worden voldaan. Uw notaris kan u hier verder over informeren.

Aangezien dit woonschip is ingeschreven in het kadaster en een vaste ligplaats heeft op basis van eeuwigdurend erfpacht behoort een hypotheek tot een van de mogelijkheden. Op dit moment zou u hiervoor bijvoorbeeld bij de Rabobank of Orange Credit terecht kunnen. Uw hypotheekadviseur kan u over de mogelijkheden nader informeren. 

Onze beschrijvingen zijn met de grootste zorg samengesteld, maar hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. Het staat u vrij de afmetingen en gegevens te controleren tijdens een bezichtiging.

Steeds meer gemeenten stellen een zelfbewoningsplicht in voor toekomstige eigenaren. Neem hiervoor contact op met de gemeente of dit voor u als toekomstige eigenaar ook van toepassing is.