Klipperaak Maria

met ligplaats

aan het IJ

Is de klipperaak Maria uw droomschip op de droomplek of wilt u meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Op de mooiste ligplaats van Amsterdam bieden we u de varende klipperaak Maria aan inclusief ligplaats met vrij uitzicht over het IJ.

Door de ligging aan het begin van de oude sluiskolk biedt het terras boven op de sluismuur een vrij uitzicht over het IJ en de achterkant van het Centraal Station.

De klipperaak Maria is in uitstekende conditie en zeilt regelmatig over de binnenwateren en de Waddenzee.

Bent u op zoek naar een schip met ligplaats in het centrum van Amsterdam maar wel de rust ruimte en het vrije uitzicht over het IJ, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

K

Historie Maria

De klipperaak Maria is in 1910 gebouwd door scheepswerf Van Goor uit Kampen. Van 1911 tot en met 1966 is het in dezelfde familie gebleven en is de historie compleet. Rond 1966 zijn er diverse aanpassingen aan het schip gedaan zoals den verhoogen, kalffdekken, verwijderen van mastdek en mastkoker, plaatsen boegroer en de achtersteven verlengd. De huidige eigenaar heeft het schip in 1977 gekocht en deze aanpassingen weer ongedaan gemaakt. De klipperaak Maria is weer teruggebracht naar het oorspronkelijke uiterlijk van een zeilschip. Leuk weetje; de geplaatste stuurhut doet nu dienst als slaapkamer in het ruim.

 

K

Indeling

Via het achterdek daal je af in de Roef met vrij uitzicht door de ramen, hierin is een WC en compacte keuken te vinden, via een trap daal je af onder het achterdek waar 2 slaapplaatsen zijn gemaakt. Via een andere trap daal je af in het oude laadruim waar in de oude stuurhut een ruime slaapkamer met inbouwkasten is gevestigd, ruime gezellige woonkamer met houtkachel, keuken voorzien van vaatwasser, koelkast en gasfornuis, badkamer met inloopdouche en wasbak, separate toilet en voor in nog een slaapkamer met diverse bedden.

 

K

Techniek

Voor de voortstuwing wordt een Daf 615 met circa 120 pk gebruikt. Mocht de koers juist zijn dan kan de uitgebreide zeilgarderobe met een zeiloppervlakte van ongeveer 230 m2 worden ingezet. Verwarming van het schip is middels een diesel CV en warmwater middels een gasgeiser. In de woonkamer is een houtkachel aanwezig voor de gezellige warmte. Het vuile water wordt opgevangen in de vuilwatertank en kan via de pomp geloosd worden op het riool.

Voor de zelfstandigheid van het schip zijn 3 zonnepanelen aanwezig en diverse accu’s voor de opslag. Het vlak van het schip is grotendeels gedubbeld en wordt goed bijgehouden. De laatste hellingbeurt was in 2019 in Vreeswijk.

 

K

Ligging en mogelijkheden ligplaats

Het groene bos is in eigendom van de gemeente Amsterdam maar via een beheersovereenkomst in gebruik bij de bewoners van de woonschepen. De toegang is breed genoeg om met een auto erbij te komen. Daarnaast is het mogelijk 2x een parkeervergunning aan te vragen voor circa € 30,- per jaar. Op de kade is een container geplaatst voor de opslag van spullen en zijn diverse terrassen gesitueerd met vrij uitzicht over het IJ. Dit is echt Uniek voor Amsterdam.

De ligplaats in de oude sluiskolk biedt legio mogelijkheden voor het huidige schip maar ook voor andere woonschepen. Volgens het bestemmingsplan is het bijvoorbeeld mogelijk om er een woonark neer te leggen van maximaal 20×7 meter. Meer informatie over de mogelijkheden is bij ons op te vragen.

 

Enkele kenmerken

 • Afmetingen circa 24,81 x 4,83 x 1,20 meter
 • Bouwjaar 1910
 • CVO/CBB geldig tot 2026
 • Laatste vlakkeuring is uit 2019
 • Voortstuwing middels Daf 615 van circa 120 pk
 • Generator van 7 kva
 • Verwarming middels AGV Diesel CV(2014) en houtkachel
 • Dieseltanks van in totaal circa 1300 liter
 • Warmwater via gasgeiser
 • 2x sailor rt 2048 marifoons
 • Victron Multiplus omvormer/lader 3000/70a
 • Jaarlijks verwarmingskosten circa 700 liter per jaar
 • 000 liter vuilwatertank met klokpomp en afzuigmogelijkheid voor jachthaven
 • 000 watertank met flojet waterpomp
 • Zeiloppervlakte van circa 230 m2
 • Zeilgarderobe met 2x fok, grote en kleine kluivert, grootzeil
 • Nieuwe giek uit 2020
 • Liggelden circa € 1375,- per jaar

Vraagprijs € 695.000,- k.k.

 

Over het woonschip hoeft geen overdrachtsbelasting te worden voldaan. Uw notaris kan u hier verder over informeren.

Onze beschrijvingen zijn met de grootste zorg samengesteld, maar hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. Het staat u vrij de afmetingen en gegevens te controleren tijdens een bezichtiging.

Steeds meer gemeenten stellen een zelfbewoningsplicht in voor toekomstige eigenaren. Neem hiervoor contact op met de gemeente of dit voor u als toekomstige eigenaar ook van toepassing is.